Vierde grote rentestap in Amerika

Voortaan kiest de VS voor kleinere stapjes totdat de inflatie laag is.

Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten stijgt opnieuw met 0,75 procent. Het is de vierde keer dat de Federal Reserve de rente met zo'n grote stap verhoogt om de hoge inflatie te bestrijden. In een toelichting stelt voorzitter Jerome Powell van de koepel van de Amerikaanse centrale banken minder forse renteverhogingen in het vooruitzicht, maar ze zullen waarschijnlijk wel langer doorgaan.

De Fed meldt verder dat renteverhogingen door zullen gaan totdat ze voldoende effect sorteren om de inflatie te verlagen tot het gewenste niveau van twee procent. Maar bij het bepalen van de omvang van de toekomstige stappen kijkt de Fed nadrukkelijk naar de eerdere renteverhogingen en het vertraagde effect van die ingrepen op de inflatie en economie.

Beleidsmakers van de Fed hopen met hogere rentes de hevige prijsstijgingen tegen te gaan. In september nam de voor centrale bankiers belangrijke kerninflatie, waar de sterk schommelende energie- en voedselprijzen uit zijn weggefilterd, toe ten opzichte van augustus.

De Fed heeft de rente die banken elkaar in rekening brengen voor leningen op zeer korte termijn nu verhoogd naar een bandbreedte tussen 3,75 en vier procent. Door die hogere rentes wordt het ook duurder om geld te lenen voor bedrijven en huishoudens, waardoor uiteindelijk minder geld de economie in stroomt. In theorie moet dat de inflatie afremmen.

FED-voorzitter Jerome Powell legde journalisten ook uit dat de focus nu minder moet liggen op het tempo van de renteverhogingen, en meer op het geschikte renteniveau waarna verdere verhogingen niet langer nodig zijn. Dat eindpunt ligt hoger dan de Fed na eerdere vergaderingen dacht.

De snelle stijging van de Amerikaanse rente is wereldwijd te voelen en voedt de vrees voor een recessie. Andere landen die geïmporteerde goederen in dollars moeten afrekenen zijn bovendien duurder uit, omdat de Amerikaanse munt meer waard is geworden door de hogere rente. Maar zonder snel ingrijpen zou de inflatie een blijvend probleem dreigen te worden, stelt Powell.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen