Vierde EU Antiwitwasrichtlijn – een samenvatting
Vanaf 26 juni jl is de 4de Antwiwitwasrichtlijn van de EU van kracht; lidstaten hebben tot 26 juni 2017 de gelegenheid om hun lokale wetgeving aan te passen.
Pearse Trust publiceert een samenvatting van de zeven grootste veranderingen ten opzichte van de vorige richtlijn.
Ten eerste is daar de verbreding van de reikwijdte. Meer ondernemingen zullen verplicht zijn een Customer Due Diligence (CDD) onderzoek uit te voeren – ook wedkantoren en casino’s.
Ten tweede is in de vierde richtlijn duidelijk gekozen voor een risk-based benadering. Bedrijven moeten nu al aantonen dat zij in hun governance uitgaan van risico’s, maar voortaan zullen zij ook de onderliggende redeneringen en factoren moeten publiceren. Lidstaten moeten de specifieke anti-money laundering (AML) risico’s binnen hun eigen jurisdictie determineren en wegen. De resulterende kennis moet gedeeld worden met alle ‘obliged entities’ (voorheen ‘designated persons’) om hen te helpen adequate maatregelen te nemen.
Ten derde: vroeger mocht soms volstaan worden met een ‘Simplified CDD’. In de nieuwe richtlijn zijn de criteria die daarvoor gelden sterk aangescherpt
Lidstaten zullen als vierde verandering centrale registers moeten aanleggen met Beneficial Ownership Informatie.
De nieuwe richtlijn breidt ook de criteria uit die bepalen of iemand een Politically Exposed Person (PEP) of ‘politiek prominent persoon’ is en daarmee een extra risicofactor vormt.
Óbliged’entiteiten mogen niet voortaan blindelings vertrouwen op ‘third parties’ om CDD onderzoeken uit te voeren, zeker niet in ‘high risk’ landen.
Tot slot kunnen er meer en serieuzer sancties opgelegd worden voor overtredingen van de richtlijn, ter waarde van twee maal de behaalde ‘winst’( of € 1.000.000). Banken en dergelijke kunnen bestraft worden met een boete van 10% van de jaaromzet of € 5.000.000.
Alle details leest u via