Vier senior partners van KPMG Belfast gearresteerd en gedwongen ontslag te nemen

Wegens nauwe banden met en hulp aan voor oplichting veroordeelde projectontwikkelaar.
KPMG benadrukt dat nieuw onderzoek door HMRC alleen privé zaken van de vier partners betreft, en niets te maken heeft met KPMG zelf of zijn cliënten in Ierland.
Maar wel blijkt uit KvK-gegevens dat het investeringsfonds JEAP tussen 2005 en 2010 gevestigd was op hetzelfde adres als KPMG Belfast. De statuten werden opgesteld door KPMG, en ook de boeken werden gecontroleerd door… KPMG. 
 
JEAP Limited wordt door de Noord-Ierse belastingdienst onderzocht vanwege vermoedens van (betrokkenheid bij) fiscale fraude. JEAP hield zich onder andere bezig met het financieren van bouwprojecten in Noord en (Zuid) Ierland, en was een persoonlijk investeringsvehikel voor een twaalftal bekende Ierse business leaders.
Het investeerde rond een miljoen euro in een bedrijf dat geleid werd door een louche projectontwikkelaar, die inmiddels veroordeeld is wegens (o.a.) bankfraude.
 
In november van het vorig jaar, zo blijkt werden Jon D’Arcy, voormalige CEO van KPMG Belfast, Eamonn Donaghy, hoofd van de fiscale dienstverlening, Paul Hollway, head of corporate finance bij KPMG Ireland en auditor Arthur O’Brien al gearresteerd. Zij hebben inmiddels ontslag genomen.
 
JEAP investeerde die miljoen in Leamont Developments Ltd, een bedrijf dat geleid werd door een speculant Trevor McClintock. Deze is inmiddels veroordeeld, onder andere vanwege het bezwendelen van Barclays Bank en de Bank of Scotland. 
 
JEAP blijkt intussen forse verliezen geleden te hebben, nadat de OG-bubble in Ierland barstte. In 2008 investeerde JEAP nog ruim 2 miljoen pond in meerdere OG-projecten, maar het fonds leed in 2014 ruim vier miljoen pond verlies. 
 
Shaun Murphy, managing partner KPMG Ierland, zegt in reactie op het nu naar buiten gekomen ‘nieuws’, dat  “Wij natuurlijk volledig samenwerken met de autoriteiten in ditr onderzoek. Wat ons kantoor is gebouwd op een fundament van ‘trust and integrity’."
 
Gerelateerde artikelen