Vertrouwen in bedrijfsleven vooral geschaad door structurele belastingontduiking

Uit onderzoek door het Britse Institute of Business Ethics (IBE) blijkt dat de belastingethiek van bedrijven meer ergernis opwekt dan hoge CEO-salarissen.
Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat ‘corporate tax avoidance’ liefst 34% van de ondervraagde burgers zorgen baart, gevolgd door executive pay (25%), uitbuiting van de arbeiders (20%), angst om misstanden aan te kaarten (19%) en discriminatie (18%).
 
Evenveel Britten als vorig jaar (39%) zijn ervan overtuigd dat ethiek en bedrijfsleven niet samengaan. Dat percentage gaat al drie jaar omhoog.
Philippa Foster Back, de directeur van IBE, zegt dat het bedrijfsleven méér moet investeren om het dalend vertrouwen te herwinnen. Meer transparantie over de bereidheid tot betaling van ‘faire’ belastingen op de daarvoor geëigende plaatsen is daarbij actiepunt nr. 1. De verontwaardiging over te hoge salarissen lijkt iets af te nemen, ook omdat veel organisaties daar wél maatregelen lijken te nemen. 
 
Grant Thornton concludeert in een rapport dat deze week verscheen dat het afgelopen jaar weer minder bedrijven geheel compliant waren aan de UK corporate governance code. 
 
Gerelateerde artikelen