Verplichte vergroening ontlopen? Zo doet Boskalis dat

Het maritiem concern wil een bedrijf voor de EU en één voor erbuiten.

Maritiem concern Boskalis denkt na over een splitsing van de onderneming als de voorgenomen EU-regels voor maatschappelijk verantwoord ondernemen niet veranderen. Dit heeft topman Peter Berdowski gezegd in een interview in De Telegraaf.

Waarom wil Boskalis zich niet houden aan de wetgeving?
In de krant noemt de topman de groene koers van de EU “volstrekt van elke realiteit gespeend”. Boskalis doet zaken over de hele wereld en loopt aan tegen Europese regels over duurzaamheid en vergroening. Op veel plekken waar het bedrijf werkt is de duurzaamheid niet van het niveau dat de EU belangrijk vindt.

Om welke regels gaat het?
Topman Berdowski hekelt met name de zogeheten CSDDD-verplichting (Corporate Sustainability Due Diligence Directive). Ook middelgrote Europese bedrijven zouden daardoor een boete kunnen krijgen als ze de regels voor klimaatschade en maatschappelijk verantwoord ondernemen niet goed naleven.
Berdowski sprak zich eerder vooral uit tegen het Nederlandse initiatiefwetsvoorstel Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, dat voor Boskalis ongunstig zou uitpakken. Die wet, die bedrijven verplicht om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, werd echter geblokkeerd door het kabinet.

Hoe denkt Boskalis zich te onttrekken aan dit soort wetgeving?
Als de CSDDD-rapportageplicht in de huidige vorm doorgaat, koersen we op een splitsing: een Boskalis voor de Europese activiteiten en eentje voor die daarbuiten, aldus Berdowski. “Omdat we anders niet meer kunnen concurreren met bedrijven die niet onder deze regelgeving vallen”, zegt hij in De Telegraaf.

Is Boskalis het enige bedrijf dat zich zorgen maakt?
Bepaad niet. De CSDDD vertegenwoordigt een belangrijke verschuiving in de vereisten voor bedrijfsduurzaamheid voor grote Amerikaanse bedrijven die actief zijn op de EU-markt. CSDDD zal van toepassing zijn op bepaalde bedrijven in de VS die aanzienlijke zaken doen in de EU. Het is de vraag of Amerikaanse bedrijven daar zin in hebben.(ANP)

Gerelateerde artikelen