Verplichte kennistoets accountants voor 31 oktober 

Er is al een half jaar een oefentoets beschikbaar ter voorbereiding.

Accountants hebben nog twee maanden om de kennistoets af te leggen. Deze is verplicht voor alle openbaar accountants, intern accountants en overheidsaccountants die werkzaamheden verrichten de wettelijke of vrijwillige controle van de jaarrekening dit en/of volgend jaar. 

De NBA heeft de kennistoets vorig jaar november ingevoerd. De vereniging wil checken in hoeverre accountants hun vakkennis onder de knie hebben.Voor intern accountants en overheidsaccountants geldt de verplichting alleen als andere accountants in het kader van Standaard 610 gebruikmaken van hun werkzaamheden.

De kennistoets bestaat uit veertig gesloten vragen over de VGBA, VIO, Wta, Bta, NVKS en de controle- en overige standaarden (NV COS 100-899). Het gebruik van relevante documentatie is toegestaan bij het afleggen van de kennistoets. De Kennistoets 2022 moet in de periode 1 augustus t/m 31 oktober 2022 online worden afgerond. 

De NBA heeft een oefentoets opgesteld waarmee accountants een beeld kunnen krijgen van de kennistoets en hun actuele kennis. Die bevat tien vragen, zodat accountants hun kennis kunnen testen en een indruk krijgen van de moeilijkheidsgraad van de kennistoets. De oefentoets is al sinds maart gratis toegankelijk via MijnNBA.

Gerelateerde artikelen