Verhuurders vrezen 6,4 miljard te moeten terugbetalen

De schade kan oplopen tot meer dan 90 miljard door mislopen huurinkomsten.

Verhuurders van vrijesectorwoningen vrezen dat zij huurders mogelijk tot 6,4 miljard euro moeten terugbetalen nu rechters oordelen dat zij jarenlang te hoge huren hebben gerekend. Dat blijkt uit een door vastgoedbeleggers aangevraagde studie naar de gevolgen van enkele rechterlijke uitspraken die het huurbeleid van verhuurders torpederen. Dit schrijft het FD.

  • Toekomstige huurinkomsten dalen met 34 procent in het slechtste scenario
  • Dat kost verhuurders van vrijesectorwoningen nog eens 87,5 miljard euro
  • Door die schade gaat het mis met verduurzaming en nieuwbouw

Bovendien zouden de toekomstige huurinkomsten in het slechtste scenario tot 34 procent dalen. Verhuurders lopen zo tot 2040 nog eens 87,5 miljard mis, geld dat zij nodig zeggen te hebben voor verduurzamingen en nieuwbouw.

‘Bij zo’n terugbetaalverplichting zullen er mogelijk partijen zijn die in liquiditeitsproblemen komen’, reageert voorzitter Wim Wensing van de branchevereniging van institutionele beleggers IVBN op de studie. ‘Het zal gevolgen hebben voor de woningwaardes, en de schuldgraden kunnen onder druk komen te staan. En dit heeft consequenties voor onze investeringscapaciteit in nieuwe woningen en de verduurzamingsslag die we moeten maken in de bestaande voorraad. Het raakt de samenleving breed.’

Gerelateerde artikelen