‘Verhoging btw is tegenvaller voor zieken en gehandicapten’

De verhoging van het lage btw-tarief die het nieuwe kabinet naar verluidt wil doorvoeren is een tegenvaller voor zieken, gehandicapten en mensen die op hulpmiddelen zijn aangewezen. Dat stelt Patiëntenfederatie Nederland in een reactie op de uitgelekte plannen.

“Als dit uitgelekte plan echt in het regeerakkoord staat, dan is dat een slechte zaak”, aldus directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland.

 

Het lage btw-tarief geldt onder meer voor geneesmiddelen, voeding en hulpmiddelen. Daar moet nu nog 6 procent belasting over worden betaald. Het nieuwe kabinet wil dat naar 9 procent brengen, een belastingverhoging van 50 procent.

 

Directeur Dianda Veldman vindt dat een verkeerd signaal. “Geneesmiddelen gebruik je niet zomaar, net zomin als hulpmiddelen. Je hebt ook geen hoortoestel omdat je dat zo leuk vindt, maar omdat je dat nodig hebt. Ik roep de fracties van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op om in ieder geval dit punt uit het ontwerp regeerakkoord niet over te nemen.”

 

De Patiëntenfederatie wijst er op dat ook de verhoging van de btw op voeding een slecht signaal is. “De overheid wil juist dat mensen zich bewust zijn van wat ze eten. Dat ze gezonde spullen eten. Dan moet je dergelijke voeding niet ineens extra in prijs verhogen.”

 

Als de formerende partijen toch vasthouden aan de btw-verhoging, dan vraagt de Patiëntenfederatie aan de Tweede Kamer om in ieder geval voor medisch noodzakelijke genees- en hulpmiddelen de verhoging terug te draaien.

Gerelateerde artikelen