Verdubbeling aantal persoonlijke boetes voor CFO’s voor fouten in belastingadministratie

Uit onderzoek van Pinsent Masons in het VK blijkt dat het aantal CFO’s dat persoonlijk door HMRC aansprakelijk wordt gesteld voor fouten in de belastingadministratie, vorig jaar verdubbelde.
In 2009 voerde het Verenigd Koninkrijk boetes voor CFO’s persoonlijk in. De financieel directeuren van grotere ondernemingen kunnen een boete krijgen van £5000, als blijkt dat hun organisatie geen deugdelijke fiscale administratie bijhoudt of nalaat eventueel aangetroffen onjuistheden alsnog aan HMRC te melden.
 
Het zogenaamde ‘senior accounting officer’ regime dwingt ondernemingen een individueel directielid – meestal de CFO – aan te wijzen, die aldus de persoonlijke verantwoordelijkheid voor  de juistheid, tijdigheid etc van de administratie op zich neemt.
 
Het regime geldt voor alle Britse ondernemingen met een omzet van >200 miljoen dan wel een balanstotaal van >2 miljard pond. Ook individuele ondernemingen binnen een groep of holding moeten een dergelijke ‘senior accounting officer’  benoemen. 
 
Gedurende de eerste jaren na de invoering van deze regelgeving was sprake van een lichte toetsing door HMRC. De eerste drie jaren werd geen enkele boete uitgedeeld. Maar sindsdien is het aantal snel en fors gestegen: van 73 in de periode 2013/14 tot 155 in 2014/15.
 
Gerelateerde artikelen