‘Verantwoord beleggen door pensioenfondsen nog te vrijblijvend’

Meer dan de helft van de pensioenfondsen heeft nog geen doelstellingen op duurzaamheidsbeleid gesteld. Daardoor is duurzaam beleggen voor veel fondsen nog te vrijblijvend.

Dit blijkt uit de 11e editie van de Benchmark Pensioenfondsen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). Het rapport laat zien dat de trend richting een groeiende verantwoorde beleggingsportefeuille ook dit jaar weer heeft doorgezet. Pensioenfondsen nemen steeds vaker milieu- en sociale criteria mee in hun beleggingsanalyse en zijn hier ook steeds transparanter over. Echter, 57% van de pensioenfondsen heeft nog geen doelstellingen op duurzaamheidsbeleid gesteld, waardoor duurzaam beleggen voor veel fondsen nog te vrijblijvend is.

Hogere score op transparantie

De prestaties van zowel de best presterende fondsen als de laagst presterende fondsen zijn afgelopen jaar helaas vrijwel gelijk gebleven. Dat de prestaties over het algemeen zijn toegenomen is dus voornamelijk te danken aan de zogenaamde middenmoot. Wat dit jaar voornamelijk verbeterde is hoe pensioenfondsbesturen rekening houden met verantwoord beleggen en hoe transparant ze zijn. Ondanks de hogere score op transparantie blijven er grote verschillen bestaan in de kwaliteit en diepgang van de rapportage over duurzaamheid.

De VBDO moedigt de Nederlandse pensioenfondsen aan om deze trend richting een groeiende verantwoorde portefeuille te versnellen, voornamelijk omdat het tegengaan van klimaatverandering een steeds urgenter thema begint te worden. De best presterende pensioenfondsen dit jaar zijn Pensioenfonds Zorg en Welzijn, het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, BPL Pensioen, Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid en Pensioenfonds voor Woningcorporaties.

Debat

Een belangrijke stap in het creëren van een duurzamere portefeuille en het zetten van doelstellingen is het aanspreken van de asset manager. Vanwege de publicatie organiseert de VBDO daarom in samenwerking met Morningstar vandaag een debat over hoe de asset manager beter betrokken kan worden bij het duurzaam beleggingsbeleid. Het evenement heeft als thema: 2030 in zicht met countervailing power en ESG. De VBDO zal hier de resultaten van de benchmark bekendmaken en Morningstar biedt inzicht in de trends en ontwikkelingen van duurzame fondsen.

 

Gerelateerde artikelen