Veel steun petitie tegen btw-verhoging bouw

De campagne van Zelfstandigen Bouw en Kwaliteitsvakman.nl voor behoud van het verlaagde btw-tarief in de bouw krijgt veel bijval. De petitie BTW-Nee is de afgelopen vier weken al meer dan 12.000 keer getekend, meldde de belangenorganisatie voor zzp'ers in de bouw, hout en techniek zaterdag.

Momenteel geldt voor verbouwing en verbetering van woningen een lager btw-tarief van 6 procent op arbeid. Het lage tarief is bedoeld als stimulans voor de bouw, die door de economische crisis in het slop zat. Maar vanaf 1 juli loopt de regeling ten einde. Ondanks aandringen van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer en de hele bouwwereld is het kabinet nog niet van zijn besluit teruggekomen en heeft het nog geen verlenging aangekondigd.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei eerder dat het tijdelijk verlaagde btw-tarief hoe dan ook afloopt per 1 juli. Maar zaterdag leek hij en marge van een VVD-congres de bouwwereld hoop te bieden. ‘Ik zeg helemaal niks definitief over wat dan ook.’ Hij verwees naar de gesprekken binnen de coalitie en met oppositiepartijen over een belastingherziening. Iedereen wil daarbinnen de lasten op arbeid verlagen, zodat de economie verder aan kan trekken. ‘Ik heb de goede gewoonte aangeleerd in dit proces om me op geen enkel punt vast te leggen, maar eerst heel goed te luisteren naar maatschappelijke organisaties en politieke partijen.’

Met het einde van de regeling in zicht beleven bouw- en klusbedrijven drukke tijden. Veel consumenten willen nog profiteren van lagere arbeidskosten bij het plaatsen van een keuken, badkamer of dakkapel. Maar vanaf 1 juli zijn de orderportefeuilles minder goed gevuld en veel bedrijven vrezen dat het effect van de btw-maatregel snel wegebt.

‘Het gaat momenteel iets beter in de sector’, zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. ‘Maar het herstel is nog broos en dreigt in de kiem te worden gesmoord als per 1 juli de btw weer omhoog gaat naar 21 procent. Dat is slecht voor de werkgelegenheid in de bouw en aanverwante sectoren en remt het economisch herstel. Iedereen heeft dan ook belang bij het lage btw-tarief.’

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen