Veel onvolkomenheden in accountantscontroles rond M&A

Bijna de helft van ondeugdelijke fair value bepalingen kwam tot stand rond fusies en overnames.
Uit een nieuwe analyse van inspectierapporten van de waakhond PCAOB blijkt dat accountants nog steeds worstelen met hun werk en opdracht rond fusies en overnames.
Consultant Acuitas  stelt in zijn Survey of Fair Value Audit Deficiencies 2015 dat 49% van de vastgestelde onvolkomenheden in Fair Value Measurement (FVM) uitkomsten in auditrapporten samenhingen met  fusies en overnames. Dat percentage groeide van 45% in 2012 en van een gemiddelde van slechts 9% van de vastgestelde onvolkomenheden tussen 2008 en 2011.
 
De verwijtbare nalatigheden of fouten liepen uiteen van het nalaten van adequate controle op de geprojecteerde cash flows en van de door het management toegepaste methoden om activa te waarderen, tot het veronachtzamen van immateriële activa die wel degelijk een waarde zou moeten zijn toegekend.
 
“Vroeger waren dergelijke FVM deficiencies vooral te wijten aan het gebruikte instrumentarium – dezer dagen blijken ze vooral te ontstaan wanneer ondernemingen samengevoegd worden en met de daarbij gebruikte aannames niet adequaat onderzoekt en test,” zegt Mark Zyla, managing director van Acuitas. “Een van de redenen is wellicht dat de inspecties van de PCAOB in elk geval gezorgd hebben voor een beter (gebruik van het) instrumentarium. Maar de recente hausse in M&A heeft ook niet geholpen.”
 
De PCAOB stelde fouten vast in 49% van de audits in 2013 ( in 2009 was dat 16%) en 31% hing samen met FVM en ‘onderzoek op bijzondere waardevermindering’ of impairment. In audits door de top-25 kantoren  was 45% van alle onvolkomenheden gerelateerd aan nalatigheid rond het beoordelen van de risico’s en het testen van de interne control. Vooral dat gegeven zouden de kantoren zich aan moeten trekken, zegt Acuitas – volgens de PCAOB zijn dergelijke fouten te wijten aan ‘a lack of due professional care.’” 
Gerelateerde artikelen