VEB wil antwoorden van SBM Offshore

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil dat dat dienstverlener aan de olie-industrie SBM Offshore antwoord geeft op dertig vragen, zodat beleggers informatie krijgen 'waar ze recht op hebben'. Volgens de belangenvereniging hebben beleggers namelijk nog steeds geen duidelijkheid gekregen over vermeende corruptie bij het concern. De VEB vraagt onder meer of de accountant op de hoogte was 'van een en ander'.

Dat meldt de organisatie op zijn website.

SBM zal onder meer duidelijk moeten maken waarom zij de markt niet eerder dan 2 april 2014 heeft geïnformeerd over vermeende corruptie-praktijken in Brazilië. Ook waarom er in de jaarrekeningen van 2012 en 2013 geen melding wordt gemaakt over de praktijken in Brazilië en of de accountant op de hoogte was ‘van een en ander’ staat in de vragenlijst. De VEB vraagt verder waarom SBM niet de hoogste prioriteit heeft gegeven aan diepgaand onderzoek aangaande Brazilië, terwijl de relevantie van dit onderzoek voor de onderneming vele malen groter is dan Angola of Equatoriaal Guinee. Daar werden de corruptie-praktijken al in 2012 onderzocht.

Volgens de VEB is het voor beleggers noodzakelijk dat de openstaande vragen transparant worden beantwoord. ‘SBM is verplicht beleggers nu echte duidelijkheid te bieden. De VEB zal zich daar hard voor maken. In het verleden verzocht de VEB om een enquête bij ondernemingen die weigerden inzage te geven in hetgeen binnenskamers was gebeurd’, zo waarschuwde de belangenvereniging.

(ANP)

Gerelateerde artikelen