VEB waarschuwt voor ‘online only’ ava

De VEB vreest dat nieuwe wetgeving het einde kan betekenen van de 'fysieke' aandeelhoudersvergadering. Dat is niet in het belang van aandeelhouders, meent de beleggersvereniging.

De VEB wijst op haar website op een passage in het voorstel voor de nieuwe 'Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen'. Die nieuwe wet moet het mogelijk maken om aandeelhoudersvergaderingen (ava's) alleen nog online te organiseren. Daarmee wordt aandeelhouders het recht op fysieke toegang tot de vergadering ontnomen, zo vreest de VEB.

De beleggersorganisatie wijst op een passage in de toelichting bij de nieuwe wet, waarin staat dat het voor "besturen, leden/aandeelhouders van NV's/BV's, verenigingen, VvE's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen" mogelijk wordt om digitaal te vergaderen. Dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van de ‘fysieke’ aandeelhoudersvergadering (ava), aldus de VEB. "Dat is niet in het belang van aandeelhouders. Beleggers kunnen tot 6 februari online hun mening geven over de nieuwe Wet digitale algemene vergadering privaatrechtelijke rechtspersonen."

De VEB vindt het een enorme uitholling van de corporate governance als er een eind zou komen aan de mogelijkheid dat aandeelhouders fysiek aanwezig zijn op hun ava, en pleit voor een  hybride model (fysiek vergaderen, met de keuze aan aandeelhouders de vergadering online bij te wonen). "Zou dit voorstel wet worden, dan is de kans groot dat beursgenoteerde bedrijven kiezen voor online only ava’s. Dat scheelt organisatorische rompslomp en het lijkt goedkoper maar vooral is het in een digitale ava makkelijker voor bestuurders en commissarissen om weg te duiken bij heikele punten en lastige vragen."

De aanpassing van deze wet bevindt zich nog in de ontwerpfase.

Gerelateerde artikelen