VEB: Belastingheffing op beleggingen veel te hoog

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat uit eigen onderzoek blijkt dat weinig beleggers op de langere termijn 4 procent rendement op hun beleggingen hebben gemaakt, terwijl dat wel het rendement is waarover de fiscus belasting heft.

Onderzoek van de VEB laat zien dat de gemiddelde belegger sinds de invoering van de heffing begin 2001 bij lange na geen 4 procent rendement per jaar wist te behalen. De VEB construeerde drie modelportefeuille – defensief, neutraal en offensief – met verschillende populaire beleggingsfondsen en becijferde het rendement van de portefeuilles over de laatste 14 jaar. De defensieve, neutrale en offensieve belegger haalde een rendement van respectievelijk 2,4, 2,3 en 2,1 procent (zie tabel onderaan deze pagina).

‘De fiscus gaat uit van een fictief rendement van 4 procent, waar vervolgens 30 procent belasting over wordt geheven. De Belastingdienst roomt dus ieder jaar 1,2 procent van het vermogen van beleggers af, ongeacht het daadwerkelijke rendement dat gerealiseerd is (30% x 4%=1,2%). Doordat beleggers een veel lager rendement dan 4 procent behaalden, is de effectieve belastingdruk met ongeveer 50 procent veel hoger dan de door de fiscus beoogde 30 procent. Voor het defensieve profiel geldt bijvoorbeeld dat er 1,2 procent werd geheven over het nominale rendement van 2,4 procent. Dit komt neer op een belastingdruk van 50 procent (1,2%/2,4%=50%),’ aldus de VEB.

Gerelateerde artikelen