VEB begint rechtszaak tegen BP

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) begint bij de rechtbank in Amsterdam een zaak tegen BP. De belangenclub wil voor Nederlandse beleggers in het Britse olie- en gasconcern compensatie afdwingen voor de geleden schade door de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dat meldt de VEB maandag op zijn website.

De VEB daagt BP voor de Amsterdamse rechter om te voorkomen dat Nederlandse beleggers met lege handen komen te staan. In de Verenigde Staten is meedoen aan een collectieve procedure tegen BP moeilijker geworden door een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De beleggersvereniging treedt op voor beleggers die hun BP-aandelen kochten tussen 2007 en eind juni 2010 via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of broker.

De beleggersvereniging stelt dat BP stelselmatig onjuiste, onvolledige en misleidende mededelingen heeft gedaan jegens zijn aandeelhouders over zijn veiligheids- en onderhoudsprogramma’s vóór de olieramp, en erna over de omvang van de ramp. Het zijn dezelfde beschuldigingen op grond waarvan beleggers schadecompensatie claimen in rechtszaken tegen BP in de VS en Canada. De omvang van de claim namens de Nederlandse beleggers is nog niet bekend.

De olieramp in de Golf van Mexico voor de kust van Louisiana, de grootste in de Amerikaanse geschiedenis, werd veroorzaakt door een explosie op het BP-boorplatform Deepwater Horizon. Er vielen elf doden. Miljoenen liters olie stroomden in zee, waardoor viswateren en kustgebieden ernstig vervuild raakten. Na de ramp halveerde de koers van het aandeel van BP.

Naast die van beleggers is BP ook nog verwikkeld in een groot aantal procedures van bewoners, bedrijven en overheden. Het concern heeft 43 miljard dollar opzij gezet om de kosten voor opruimwerkzaamheden, boetes en schadeclaims te dekken.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen