VAvdZ: Onduidelijke afkoopkosten private lease

Volgens Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) blijken er in veel private leasecontracten addertjes onder het gras te zitten. De vereniging vergeleek een aantal aanbieders op het gebied van afkoopkosten en in een aantal gevallen is er sorake van grote verschillen.

Door overlijden, ziekte, scheiding, verandering van werk of door financiële problemen, kan het zijn dat een consument eerder van een private leasecontract af wil. VAvdZ constateerde dat bij veel aanbieders de voorwaarden vaak omhuld zijn met extra bepalingen en clausules om diverse onduidelijke kosten te verhalen. Een aantal aanbieders gebruikt de bepaling dat het verschil tussen ‘boekwaarde en handelswaarde’ als boete betaald moet worden.

VAvdZ: ‘Een dergelijke bepaling is een vrijbrief om enorme kosten door te belasten. Het is volgens VAvdZ volstrekt onacceptabel dat dergelijke regelingen ook in privateleasecontracten opgenomen worden. In het zakelijk verkeer worden deze bepaling ook gebruikt. In sommige gevallen worden deze kosten vervolgens door werkgever bij werknemer neergelegd. VAvdZ ondersteunt op dit moment een rechtszaak waarbij een werknemer voor het afkopen van een twee jaar oude Peugeot 107 een boete moest betalen van € 6.500.’

Gerelateerde artikelen