‘Vaticaan trekt stekker uit externe accountantscontrole door PwC’

Het Vaticaan trekt de stekker uit de externe accountantscontrole door PwC. In december 2015 werd door het Vaticaan bekendgemaakt dat het Big Four kantoor de boekhouding zou doorlichten. Het zou voor het eerst zijn dat er een externe audit van de financiën van de kerkstaat zou plaatsvinden.

Maar het Vaticaan is nu op dit besluit teruggekomen, zo meldt de National Catholic Register op basis van anonieme bronnen. De beslissing van het Vaticaan om de externe audit op te schorten zou zich richten tegen kardinaal George Pell, die de leiding heeft over het financiële hervormingsproces van de kerkstaat. In juli 2015 bleek dat het Vaticaan meer dan een miljard euro had die nergens op de balans stonden. Dit had onderzoek door Pell, door The Times aangeduid als ‘God’s accountant’, uitgewezen.

Daarna werd eind 2015 besloten dat PwC met onmiddellijke ingang de geconsolideerde financiële verslaggeving van het Vaticaan tegen het licht zou gaan houden. Aan die werkzaamheden wordt nu dus een abrupt einde gemaakt. Het Vaticaan zou deze week een brief aan afdelingen rondgestuurd hebben waarin dit besluit werd medegedeeld.

Het nieuws over het staken van de externe boekencontrole komt na een artikel in de Italiaanse krant Italia Oggi. Het staken van de externe audit door PwC zou volgens het dagblad betekenen dat Pell’s tijd als hervormer van de financiën van het Vaticaan (bijna)  voorbij zou zijn. Binnen de muren van het Vaticaan zouden krachten aan het werk zijn om zowel de Australiër Pell als de huidige Franse directeur van het Instituut voor Religieuze Werken (Istituto per le Opere di Religione/IOR) te vervangen door Italianen.

Een bron zegt: “Ze zijn bang dat de externe accountantscontrole informatie blootlegt die ze niet bekend willen hebben en ze zijn bang dat ze hun soevereine controle over de financiën van het Vaticaan verliezen. Ze willen van kardinaal Pell af, maar het is belangrijk om te onthouden dat een paus is afgetreden grotendeels vanwege deze zaken.”

Lees ook:

 

NCR: Vatican Audit Suspended

Italia Oggi: Un presidente italiano per lo Ior 

Gerelateerde artikelen