VAR-verklaring voor zzp’er blijft voorlopig

De zogeheten VAR-verklaring voor ZZP'ers blijft voorlopig gewoon bestaan. De omstreden beoogde opvolger, de BGL, is door de Tweede Kamer op de lange baan geschoven en komt er mogelijk zelfs helemaal niet. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) gaat nu alternatieven onderzoeken.
De vrees was dat de BGL voor een enorme administratieve rompslomp zou zorgen. Daarom was het voornemen omstreden bij zowat iedereen: werkgevers, zzp-organisaties en ook de Raad van State, die het kabinet adviseert op gebied van deugdelijke wetgeving, waren zeer kritisch.
BGL staat voor Beschikking Geen Loonheffingen en zadelt de opdrachtgever op met extra werk. Een VAR-verklaring wordt door de zelfstandige aangevraagd bij de Belastingdienst, waardoor duidelijk is dat de zzp’er belasting afdraagt en niet de opdrachtgever.
Zelfstandigen hebben zo’n verklaring nodig om er zeker van de zijn dat de fiscus hen als ondernemer behandelt. Maar voor de BGL zou ook de opdrachtgever medeverantwoordelijk worden gemaakt voor het invullen van het papierwerk en voor de vraag of er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking. 
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 
Gerelateerde artikelen