Vakbond wil onderzoek naar banken en Imtech

De christelijke vakbond RMU wil een onafhankelijk onderzoek naar de rol van de banken bij het faillissement van Imtech. Volgens de bond hebben de banken te snel de stekker uit Imtech getrokken waardoor de curatoren onvoldoende tijd hebben gekregen, in de fase vóór surseance en het uiteindelijke faillissement, om een doorstart te realiseren die uiteindelijk veel meer geld had opgeleverd en behoud van banen.

De RMU is van mening dat de curatoren het mes op de keel werd gezet om snel resultaat te boeken. Slechts zeven dagen kregen zij de tijd en werd het bestuur van Imtech gedwongen door de banken om surseance aan te vragen. In negen van de tien gevallen leidt dat tot een faillissement, hetgeen ook binnen enkele dagen gebeurde.

Banken hadden hun knopen moeten tellen en één bank van de veertig moeten aanwijzen als leidend in het gehele proces, aldus de RMU. Maar omdat ze elkaar niet vertrouwen moeten de curatoren onderhandelen met veertig banken/financiële instellingen, een ondoenlijke opgave voor de curatoren, meent de vakorganisatie.

De RMU is er van overtuigd dat als de banken meer tijd hadden genomen voor de ontmanteling van het concern, zij meer geld hadden teruggezien dan nu het geval is. Ook had er veel meer dan 50 procent werkgelegenheid behouden kunnen blijven. Banken die met miljarden euro’s belastinggeld tijdens de crisis gestut zijn en nu weer miljarden euro’s winst maken, hebben Imtech en al zijn medewerkers als een baksteen laten vallen, stelt de bond.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen