Big Four werven nog steeds in hoog tempo

Na een grote stijging in aantallen vacatures in 2018, adverteerden de Big Four in 2019 tot nu toe wederom 86 procent meer vacatures.

In 2018 berichtten diverse media over de uitdagingen die Big Four accountantskantoren hadden met werven en behouden van personeel. Een ‘explosie aan vacatures’ noemde De Telegraaf het. Ook dit jaar worden alle zeilen bijgezet om het personeelsbestand op peil te krijgen. In 2019 werden door de vier grote accountantskantoren tot nu toe 86 procent meer vacatures geadverteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Dit blijkt uit een analyse van recruiter Robert Walters op basis van cijfers uit Jobfeed. 

Rob Steur, manager bij Robert Walters en specialist in bemiddeling van finance professionals, licht de bevindingen toe. “Wij zagen vorig jaar een groot verloop onder Big Four accountants. Als de RA-titel binnen is en je hebt een paar jaar op grote projecten gewerkt gaat een overstap naar het bedrijfsleven of een kleiner accountantskantoor lonken. De werkdruk is daar lager en je hebt minder last van de toegenomen regeldruk van toezichthouders op het werk van accountants.”

Lees ook: Innovatiekantoor Joinson&Spice: 'Wat wij vragen van onze mensen is pittig'

De Big Four kantoren slagen er niet in om het toegenomen verloop volledig op te vangen. Door een schaarste aan kandidaten met de juiste werkervaring blijven ze in het midden van de pyramide tekorten houden. “Die onderbeztting maakt de werkdruk nog hoger,” zegt Steur. “Een neerwaartse spiraal, en ik heb daar sinds vorig jaar eigenlijk niet veel verandering in gezien. Ik ben daarom ook niet verbaasd dat uit de cijfers blijkt dat er nog volop geworven wordt, een stuk fanatieker dan in 2018 zelfs. ”

[avg-advertorial slug=”bent-u-op-zoek-naar-talentvolle-financials”] 
Nieuwe generatie
De kantoren zetten onverminderd in op het binnenhalen van nieuw talent: Er werden 67 procent meer vacatures geplaatst voor stages, afstudeerplaatsen en traineeships. Steur: “Stages en traineeships zijn uitstekende manieren om high potentials aan je te binden voordat ze de arbeidsmarkt opgaan. Een goede instroom van starters lost uiteindelijk ook je tekorten op het midden-niveau op, maar de gaten worden pas gedicht als de nieuwe generatie doorgroeit. Op korte termijn biedt dat dus nog geen verlichting.”

Kortere procedures
Dat er flink gas wordt gegeven blijkt ook uit de gemiddelde tijd dat de vacatures online staan. In 2018 stond een vacature gemiddeld 80 dagen open maar in 2019 hebben alle Big Four kantoren deze periode teruggebracht tot minder dan een maand, gemiddeld 22 dagen. Steur: “Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat die vacatures ook in 22 dagen vervuld zijn, maar het is wel een duidelijk signaal dat de sollicitatieprocedures flink gestroomlijnd zijn. De vaart in je procedures houden is belangrijk om getalenteerde kandidaten niet te verliezen en dat is essentieel op de huidige markt.”

Gerelateerde artikelen