US Supreme Court: sigarettenfabrikant niet vervolgd voor betrokkenheid bij witwassen crimineel geld

EU beschuldigt Reynolds American van betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, witwassen en fraude.
Het U.S. Supreme Court heeft een klacht van de EU terzijde gelegd, die sigarettenconcern Reynolds beschuldigt van structurele betrokkenheid bij georganiseerde misdaad, waardoor de onderneming in de VS de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO) overtreedt. 
 
Volgens de EU faciliteert Reynolds American structureel de verkoop van sigaretten in Europa, gefinancierd door criminele winsten.  Het gaat om assistentie voor importeurs van drugs, die blijkbaar de winsten van deze illegale handel via zwarte-markt valutahandelaren investeren in (transacties van) sigarettenimporteurs en –groothandels, die geheel legaal grote hoeveelheden Reynolds-sigaretten importeren. 
 
Doordat dit op grote schaal gebeurt, maakt Reynolds zich volgens de EU schuldig aan overtreding van de RICO-wet, omdat de onderneming zo helpt witwassen, criminele of zelfs terroristische organisaties mede financiert, en daarbij boekhoudkundig allerlei vormen van fraude en andere overtredingen pleegt.
Eerder wees een lagere rechtbank de eisen van de EU af, omdat zowel beweerde overtreding als de gevolgen daarvan geen schade berokkenden aan Amerikaanse burgers noch bedrijven.
 
Nadat in hoger beroep besloten was dat de kwestie nader onderzoek verdiende, heeft uiteindelijk het hoogste hof van de Verenigde Staten besloten dat de zaak geseponeerd moet worden. Want, aldus het hof, “federale wetgeving zoals RICO is alleen bedoeld om binnen de VS van toepassing te zijn, en kan derhalve geen extraterritoriale werking hebben. Aangezien de EU niet kon aantonen dat er sprake was geweest van “a domestic injury to business or property”, schade voor Amerikaanse bedrijven of eigendommen,  en RICO niet geldt voor mogelijke schade veroorzaakt buiten de grenzen van de US, moet de klacht van de EU afgewezen worden.
 
de auditor van Reynolds American is KPMG. 
 
 http://ww2.cfo.com/legal/2016/06/supreme-court-throws-eus-rico-lawsuit/
 
Gerelateerde artikelen