US senaat was Apple-klokkenluider, stelt commissaris Vestager

Het waren de onderzoeken van de Amerikaanse volksvertegenwoordigers zelf, die de EU wezen op mogelijk illegale staatssteun aan Apple.
De politici van de US doen nu wel vreselijk boos op ons, zegt Vestager, maar zíj waren het zelf, die ons erop wezen dat Apple wel erg creatief omgaat met zijn fiscale verplichtingen en verantwoordelijkheden.
En het waren US senatoren die haar team er op wezen, dat de faciliteiten die Ierland aan het bedrijf bood misschien wel onaanvaardbare staatssteun vertegenwoordigden.
 
Vestager hield dit weekend een toespraak voor de Copenhagen Business School, onder de titel “Why fair taxation matters”, en stelde daarbij dat ‘deze hele affaire begon in de VS zelf, waar de senaat zich net als wij zorgen begon te maken over hoe hun multinationals omgaan met hun fiscale verplichtingen.  En het waren hún eigen onderzoeken naar Apple en de transparantieregels in de VS, die ons erop wezen dat hier wellicht sprake was van onacceptabele vormen van staatssteun."
 
De overheid (en politici) van de VS maken zich vooral druk om het gretrig gebruik van ‘inversie’, waarbij grote US ondernemingen zich zogenaamd laten overnemen door een klein bedrijf uit een relatief belastingparadijs, en daardoor de enorm hoge vennootschapsbelastingtarieven van de VS ontlopen.
Gerelateerde artikelen