UK: dubbelrol PwC bij onderzoek greenwashing
PwC adviseerde de beleggingsfirma DWS over duurzaamheid, terwijl het accountantskantoor tegelijkertijd beschuldigingen van grootschalige greenwashing bij de vermogensbeheerder onderzocht. Inmiddels rijzen er vragen over de onafhankelijkheid van dat onderzoek. Al helemaal sinds PwC verklaarde dat van greenwashing bij DWS geen sprake was.
Daarover schrijft de Financial Times. PwC kreeg opdracht van DWS om beschuldigingen te onderzoeken over misleiding omtrent duurzaamheidsrapportages. De beschuldigingen van greenwashing door DWS dateren van een half jaar geleden. Toen beschuldigde het voormalig hoofd duurzaamheid dat DWS had gejokt over haar duurzaamheid.
Aanvankelijk bleven de beschuldigingen intern, maar nadat ze waren uitgelekt in de Wall Street Journal startten Amerikaanse en Duitse toezichthouders onderzoeken naar misleiding en werd PwC ingeschakeld.
Tegelijkertijd adviseerde een ander PwC-team DWS over hoe de vermogensbeheerder het doel van zero emissie in 2050 kon bereiken. Deze opdracht kostte DWS 300.000 euro, aldus de Financial Times.
PwC zou ook hebben aangeboden om duurzaamheidstools in licentie te geven aan DWS ter waarde van een halve ton per jaar. Deze transactie ging uiteindelijk niet door.
Half mei verklaarde PwC de beschuldigingen van greenwashing aan het adres van DWS ongegrond. “We could not identify substance within the allegations”, zo stond in het 42 pagina’s tellende rapport van PwC.
Volgens de Financial Times was het onderzoek van PwC naar de aantijgingen richting DWS degelijk. Dit schrijft de kracht op basis van een persoon die dicht bij een Europese financiële toezichthouder staat. Die voegde daaraan toe dat het onderzoek naar greenwashing “had not been undermined by the firm’s advisory mandate”. Zowel PwC als DWS weigeren inhoudelijk commentaar.