UK accounting-waakhond gaat tóch nog eens kijken naar de rol van KPMG bij de ondergang van HBOS

De Financial Reporting Council zegt alsnog toe ‘preliminary enquiries’ te starten over de vraag of KPMG wel adequaat de boeken controleerde van HBOS, een van de banken die in 2008 ten onder gingen.
De voorzitter van de Treasury Committee van het Britse Lagerhuis stelde nog in december van het vorig jaar dat de Britse Financial Reporting Council ten onrechte aarzelde om nader onderzoek te doen naar de rol van de controlerend accountant in de ondergang van HBOS (Halifax & Bank of Scotland).
 
Nu maakt diezelfde FRC bekend, dat zijn ‘conduct committee’ nog eens de volledige rapporten van de PRA en FCA  bestudeerd heeft, welke vorige maand verschenen. En dat deze commissie de executive counsel van de FRC opgedragen heeft toch maar een voorbereidend onderzoek te starten naar hoe het toch mogelijk is dat de controlerapporten over HBOS bleven stellen dat de bank een ‘going concern’ was, met andere woorden dat er geen gevaar dreigde voor de continuïteit. 
 
Zo een ‘preliminary enquiry’ is de eerste fase van een onderzoek door de FRC, waarna pas het definitieve besluit valt om echt tot formeel onderzoek over te gaan. Het preliminaire onderzoek zal zich richten op twee vragen:
  • Heeft KPMG adequaat onderzocht of het HBOS-management terecht volhardde in de ‘going concern’ assumptie bij het opstellen van de jaarrekening voor 2007?
  • Heeft KPMG adequaat onderzocht of er geen sprake was van materiële onzekerheid of de bank echt in de positie was om daarvan uit te gaan?
De bevindingen van de executive counsel zullen door de Conduct Committee beoordeeld worden, waarna de beslissing valt of KPMG in deze HBOS-casus echt formeel object van onderzoek zal worden. 
 
De redding van HBOS kostte de Britse belastingbetalers uiteindelijk ruim 40 miljard Euro.
 
Gerelateerde artikelen