‘Uitstel Wet DBA geen echte oplossing’

Het kabinet bewijst de BV Nederland geen goede dienst door de problematiek rond de Wet DBA door te schuiven naar een volgend kabinet.

Dat stelt belastingadviseur Cor Overduin van Grant Thornton.

Afgelopen vrijdag besloot staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën dat de Wet DBA wordt uitgesteld tot ten minste 2018. De fiscus gaat de omstreden wet volgend jaar niet handhaven.

Maar volgens Overduin is hiermee nog steeds geen echte oplossing geboden. “De staatssecretaris heeft hooguit wat tijd gekocht en de druk van de ketel afgehaald door de transitieperiode met nog eens 8 maanden te verlengen tot 1 januari 2018. Waar de praktijk natuurlijk echt behoefte aan heeft, is meer duidelijkheid en meer rechtszekerheid. Zolang daar niets aan verandert, blijven we in de huidige problemen. Het wordt de hoogste tijd dat wordt ingezien dat de Wet DBA de verkeerde oplossing is voor een probleem dat de overheid zelf heeft laten ontstaan,” aldus Overduin. “Minister Asscher heeft schijnzelfstandigheid onterecht een veel te grote jas aangemeten en vervolgens moet dan een goed functionerend VAR-systeem het ontgelden. Hierdoor lijden zeer veel goeden onder de beperkte groep kwaden. Onbegrijpelijk dat dit kabinet dit heeft laten gebeuren.”

De echte oplossing moet volgens Overduin komen uit het meer gelijk behandelen van werknemer en zelfstandige: “Zolang er qua arbeidsrecht en fiscaliteit grote verschillen blijven bestaan tussen deze twee vormen, zal er altijd spanning blijven bestaan. Duidelijk is wel dat het huidige kabinet deze – inmiddels gloeiend – hete aardappel maar al te graag doorschuift naar een volgend kabinet. Een goed functionerende arbeidsmarkt voor flexarbeid wordt zo ondergeschikt gemaakt aan partijpolitieke belangen. Daarmee bewijst dit kabinet de BV Nederland geen goede dienst.”

Gerelateerde artikelen