Uitkoopregeling lokt honderden boeren

Grote kans dat meer bedrijven zich zich melden voor de regelingen.

In minder dan twee weken tijd hebben ruim 200 boeren een aanvraag ingediend om zich te laten uitkopen door het Rijk. Dit zeggen bronnen binnen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) tegen NRC. Volgens het dagblad is de kans groot dat meer boeren zich nog aanmelden. De krant haalt DLV Advies aan, het grootste agrarische advieskantoor van Nederland. Dat bureau meldt dat er nog veel meer agrarische bedrijven zijn die zich melden voor een uitkoopregeling. 

Sinds 3 juli heeft het Rijk twee stoppersregelingen geopend voor veehouders. Hiervoor is gezamenlijk anderhalf miljard euro beschikbaar, waarvan twee derde voor de piekbelasters bestemd is. Piekbelasters krijgen 120 procent van de waarde van hun bedrijf vergoed als ze zich laten uitkopen. Het gaat om veehouderijbedrijven die maximaal 25 kilometer van een kwetsbaar natuurgebied liggen en meer dan 2.500 mol stikstof uitstoten in het nabijgelegen natuurgebied.

Daarnaast is er een opkoopregeling voor boerenbedrijven die niet als piekbelaster worden aangemerkt. De val van het kabinet staat deze vrijwillige uitkoopregelingen niet in de weg. Ze zijn in mei goedgekeurd door Brussel. Op de website Aanpakpiekbelasting.nl kunnen boeren checken of ze piekbelaster zijn. Via de zogenaamde ‘Aerius-check’ kunnen boeren zien of ze boven de drempelwaarde uitkomen. Deze website is volgens het ministerie van LNV meer dan 30.000 keer bezocht om een berekening te maken.
 

Gerelateerde artikelen