Uitgever Bastei Lübbe in de clinch met KPMG

De Duitse uitgever bleef aanvankelijk ontkennen dat de balans kunstmatig verfraaid was, verwijzend daar auditor KPMG. Maar nu maakt KPMG een forse draai…
Het Duitse vakblad Wirtschaftswoche onderzocht de boeken van uitgever Bastei Lübbe en verweet de onderneming in een uitgebreid artikel „kreative Bilanzierung“. Zij ontdekten dat de Keulse uitgever miljoenen extra winst presenteerde, op basis van een M&A-deal die de redactie niet vertrouwden. 
 
En terecht, zo bleek na enige research. Wat was het geval? Bastei Lübbe verkocht aandelen in dochterondernemingen Oolipo en Daedalic Entertainment aan een bedrijf in London, dat Blue Sky Tech Ventures heette. Volgens de uitgever betrof het een betrouwbare onderneming  van niet nader genoemde tech-investeerders, maar de reporters van Wirtschaftwoche ontdekten al snel dat het in feite een lege brievenbusfirma was, die niets anders bezat dan de door Bastei Lübbe verkochte aandelen en pas enkele dagen voor de deal was opgericht. 
 
Door de verkoop van (een deel van de ) aandelen in beide dochters was De uitgever in staat de overige aandelen volgens ‘fair value’ waardering in de balans op te nemen. Dat scheelde ettelijke miljoenen… 
Volgens de onderzoeksjournalisten had Bastei Lübbe in feite de aandelen aan zichzelf verkocht, en was er dus sprake van zwendel. De uitgever ontkende in alle toonaarden en wees op de herhaalde goedkeuring van de boeken inclusief de transacties met aandelen.  “Sämtliche Bilanzierungsmaßnahmen sind durch die internationalen Bilanzierungsvorschriften IFRS verbindlich vorgeschrieben und werden darüber hinaus kontinuierlich von der Wirtschaftsprüfungsgesellschaft KPMG geprüft und testiert“, zoals het concern het verwoordde. 
 
Maar helaas… nadat het artikel in juli verscheen blijkt KPMG Duitsland  zich toch nog eens achter de oren gekrabt te hebben, en besloot nog eens goed naar de transactie met Blue Sky Tech Ventures te kijken.  En ontdekte dat achter die brievenbusfirma via enkele dwaalconstructies inderdaad niemand anders dan Bastei Lübbe zelf stak – iets wat de accountant eerder zelfs bestreden had.  
 
KPMG trok zijn goedkeurende verklaringen schielijk in. De waardering van de aandelen die nog rechtstreeks pop de balans van de uitgever staan moet naar beneden aangepast worden. Het gevolg: de winst van Bastei Lübbe over 2015 en 2016 daalt met 13 tot 15 miljoen euro. De Ebitda daalt van 14,9 naar 7, maximaal 9 miljoen euro.
 
Volgens KPMG lag het aan de complexiteit van de zaak. De uitgever eist nu een forse schadevergoeding van de accountant…
Gerelateerde artikelen