UBS krijgt boete van $19 miljoen voor het bedriegen van klanten via ‘structured notes’
Grootbank UBS heeft geschikt voor $19.5 miljoen in een eerste zaak, door de SEC begonnen tegen het onder valse voorwendselen verkopen van onbetrouwbare financiële producten.
Gestructureerde obligaties bieden geen waarborg voor het belegde kapitaal, tenzij dat uitdrukkelijk in de uitgiftevoorwaarden wordt bedongen. De Securities and Exchange Commission beticht wereldbank UBS van het verkopen van ongeveer 190 miljoen dollar aan ‘structured notes’ die gekoppeld werden aan wat UBS noemde de V10 Currency Index with Volatility Cap – daarbij als argument hanterend dat die V10 trading-strategie “transparent” en “systematic” zou zijn”
Maar die V10 index had UBS zelf verzonnen, gebaseerd op een puur hypothetisch algoritme dat zogenaamd trends onderkende en exploiteerde in G10 foreign exchange forward rates. Maar volgens de SEC was die index ‘noch systematisch noch transparant’, in de zin dat er veel waarde aan gehecht mocht worden of dat die Index een reëel beeld verschafte aan de klanten van de bank, waarop zij mochten vertrouwen. Het rendement van de betreffende structured note was gekoppeld aan de performance van het derivaat in kwestie – en wat UBS de afnemers niet vertelde was dat de bank zelf hoge kosten berekende over de eigen transacties, uiterst onsystematische hedging-strategieën toepaste (met weinig control over individuele traders binnen de bank) en vaak handelde op basis van ‘voorkennis’ van de eigen hedging transacties, vóór die transacties feitelijk plaats vonden.
Op die slinkse wijze roomde UBS per definitie zo’n 5% van de resultaten van de obligaties af – waarmee de bank in totaal tenminste $5,5 miljoen heeft ‘gestolen’ van de obligatiehouders.
De SEC zegt bezig te zijn een aantal van dit soort ´producten´ van de grote banken nader vte onderzoeken.