‘Tuchtzaak AFM-accountants raakt toezicht op kantoren’

Accountantskamer negeert pleidooi van AFM-voorzitter Laura van Geest.

De tuchtklacht  tegen twee accountants van de AFM gaat de werkzaamheden raken van iedere AA en RA die voor de AFM werkt. Dat voorspelt Arnout van Kempen, zelfstandig specialist in compliance in de accountancy, op LinkedIn. De tuchtklacht tegen twee van de AFM-accountants is ingediend door Momentum Capital. De kwestie gaat terug tot 2019, toen de AFM vaststelde dat Momentum een investering te hoog had gewaardeerd.

Op LinkedIn schrijft Van Kempen dat de uitspraak van fundamentele betekenis zijn voor de werkzaamheden van de accountants bij de AFM, Maar misschien nog wel meer voor de wijze waarop de AFM toezicht kan houden op accountantsorganisaties, zo voegt Van Kempen eraan toe.

De Accountantskamer heeft de brief van AFM-voorzitter Laura van Geest over deze kwestie voor kennisgeving aangenomen. Dat heeft Sandra Schreuder, voorzitter van de Accountantskamer, gezegd bij aanvang van de zitting op vrijdag 18 oktober.

De klager, vastgoedinvesteerder Momentum Capital, vroeg de tuchtrechter juist om de brief goed te bestuderen. Die zou volgens Momentum iets zeggen over de opstelling van de AFM rondom de professionele verantwoordelijkheid van de individuele accountant. Eerder had AFM de investeerder ervan beschuldigd om de tuchtklacht te gebruiken om een oude ruzie met de AFM op te rakelen. Momentum bestreed op de zitting die zienswijze.

Hoewel de advocaat van Pels Rijcken namens de AFM betoogde dat de accountants in kwestie professioneel-kritische zijn geweest in het dossier over Momentum, stelde de Accountantskamer dat het daar niet om ging. De vraag die op de zitting was of de betrokken accountants zich hebben gehouden aan beginselen uit de VGBA (Verordening gedrags- en beroepsregels accountants).

 

 

Gerelateerde artikelen