AA: klacht bedoeld om ‘mij het leven zuur te maken’

Een schoolvoorbeeld van misbruik van het tuchtrecht…

Zaaknr. 19/145

Zo noemde de AA maandagochtend bij de Accountantskamer de klacht die een voormalige vriend en zakenpartner tegen hem had geëntameerd.

Deze vriend was, samen met de AA, jarenlang mede-eigenaar van het accountantskantoor van de AA. Sinds enige tijd zijn beide heren ernstig gebrouilleerd. Zozeer dat inmiddels ook zakelijk hun wegen zijn gesplitst. In februari heeft klager zijn aandelen in het kantoor aan de AA verkocht; die is daardoor weer alleen eigenaar.

De voormalige vriend en mede-eigenaar investeert in bedrijven. Een daarvan bouwt websites. De AA verzorgde van juli 2013 tot december 2018 de administratie, de jaarrekening en de aangifte vennootschapsbelasting voor deze onderneming.

De AA liet het webbureau begin 2018 weten dat hij zijn tarieven per 1 januari 2019 zou verhogen; voor november zou hij laten weten met hoeveel. Aldus geschiedde. Van de directeur kreeg hij te horen dat het bedrijf hiermee niet akkoord ging, de opdracht per 1 januari 2019 zou aflopen en de onderneming op zoek zou gaan naar een nieuwe accountant. Die vond de webbouwer vrij snel. Of de AA zijn toegang tot het boekhoudprogramma waarvan de onderneming en hij gebruik maakten maar wilde overdragen aan deze nieuwe accountant.

Dat laatste weigerde de AA. Temeer omdat het webbureau inmiddels al twee maanden achter liep met het betalen van zijn honoraria. Wel stuurde de accountant de websitebouwer alle grootboekkaarten plus de achterliggende facturen als pdf-bestand. Voor de webbouwer aanleiding een klacht in te dienen bij de tuchtraad. Het bedrijf, dat schitterde door afwezigheid – de gemachtigde meldde zich vrijdag af wegens verblijf in het buitenland – beticht de accountant van het blokkeren van de toegang tot de onlineadministratie, het weigeren van communicatie, het opschorten van de werkzaamheden en het frustreren van de overdracht. Daarmee handelt de AA volgens de klager in strijd met de VGBA.

“Oneigenlijk gebruik van het tuchtrecht. Met maar een doel: mij het leven zuur maken,” reageerde de AA furieus. Volgens de accountant heeft hij geen enkel fundamenteel beginsel van het beroep met voeten getreden en is de klacht geëntameerd door zijn voormalige vriend en zakenpartner – mede-eigenaar van het webbureau. Met als doel de AA onder druk te zetten zoveel mogelijk te betalen voor de uitkoop uit het accountantskantoor. De Accountantskamer rest volgens de AA dan ook maar een ding: de klacht ongegrond verklaren.

De uitspraak: Accountant mag niet-betalende klant toegang tot online boekhouding weigeren

Auteur: Jan Smit/Juridisch Persbureau Zwolle
 
Lees ook: Loopgravenoorlog

Gerelateerde artikelen