Trio fraudeert voor 2 miljoen met kinderopvangtoeslagen

De FIOD heeft dinsdag in Den Haag twee mannen en een vrouw aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar stelselmatige kinderopvangtoeslagfraude. Het drietal wordt verdacht van valsheid in geschrift, oplichting en witwassen. Het gaat om meer dan 2 miljoen euro.

De verdachten van 53, 27 en 25 jaar oud runden  een gastouderbureau in de regio Den Haag. Het gaat om een vader,  een zoon en dochter. Het vermoeden is dat er van 2011 tot en met 2013 kinderopvangtoeslagen aan werden gevraagd op naam van kinderen die geen of minder uren kinderopvang genoten bij gastouders. Ze lieten de toeslagen op bankrekeningen storten van het gastouderbureau. Slechts een klein deel van de toeslagen werd doorbetaald aan gastouders. Een deel van de ontvangen toeslagen is betaald aan de ouders voor wie kinderopvangtoeslag werd aangevraagd. Deze ouders zullen de komende weken worden gehoord. De rest van het bedrag staken de verdachten vermoedelijk in eigen zak.

Het onderzoek startte naar aanleiding van controles door de Belastingdienst bij gastouders. Bij de controles bleken veel van deze gastouders de vraagouders en de kinderen, waarvoor opvang werd aangevraagd, niet te kennen en er niet op te passen. Hierdoor rees het vermoeden van fraude. Hierop startte de FIOD een onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket. De FIOD doorzocht twee woningen en het kantooradres van het gastouderbureau in Den Haag. Er is beslag gelegd op administratie en op tegoeden op een bankrekening. De Belastingdienst vordert de ten onrechte uitgekeerde kinderopvangtoeslagen terug. De fiscus heeft ook beslag gelegd op een Audi.

Gerelateerde artikelen