Totaal aan schikkingen Zwitserse banken nu over de $1.000.000.000

Vorige week naderde het totaal aan schikkingen dat banken in Zwitserland overeenkwamen met de Amerikaanse belastingautoriteiten de 1 miljard dollar – nog voor het eind van het jaar is die magische grens overschreden.
Op 22 december jl. “naderde het totaal aan schikkingen de één miljard dollar “ – de afgelopen week hebben opnieuw vijf banken vervolging in de VS wegens hulp bij belastingontduiking voorkomen door voor miljoenen te schikken. 
 
Bank J. Safra Sarasin AG verklaarde zich bereid om daartoe $85,8 miljoen te betalen, Coutts & Co. $78,5 miljoen, Banque Cantonale Vaudoise $41,7 miljoen, Gonet & Cie $11,5 miljoen en Banque Cantonale du Valais $2,3 miljoen.
Uit hun respectieve bekennende verklaringen heeft het OM voldoende nieuwe ‘leads’ gekregen om het programma ook in 2016 voort te zetten, aldus Caroline Ciraolo, acting assistant attorney general van de Tax Division van het Amerikaanse ministerie van Justitie.
 
Uit de processen verbaal blijkt en detail hoe de banken tewerk gingen. Safra Sarasin bijvoorbeeld erkent dat zij Amerikaanse cliënten actief hielp tegoeden te verbergen voor de IRS via daartoe opgerichte vehikels in landen als Panama, Liechtenstein, de British Virgin en Cayman Islands. De bank hield 1275 U.S. rekeningen aan, met een gezamenlijk tegoed van $2,2 miljard. Safra Sarasin had er geen enkel probleem mee om een cliënt die zijn rekening ophief zijn tegoed van $2,9 miljoen in baren goud uit te betalen. 
 
Gerelateerde artikelen