Tot vier jaar geëist voor ‘Bulgarenfraude’

Tegen zes verdachten van de zogeheten Bulgarenfraude is maandag tot vier jaar cel geëist bij de rechtbank in Rotterdam. Ze hebben zich volgens justitie schuldig gemaakt aan fraude met huur-, en zorg- en kinderopvangtoeslagen.

Hoofdverdachte is de Turkse Nederlander Mehmet K. Tegen hem is vier jaar cel geëist. Justitie ziet hem als het ‘administratieve middelpunt’ van de fraude.

K. is niet bij zijn proces aanwezig. Volgens het Openbaar Ministerie is hij de dag nadat hij begin vorig jaar uit voorlopige hechtenis was vrijgelaten, vertrokken naar Turkije. Hij staat inmiddels internationaal gesignaleerd.
De andere verdachten zijn uit Bulgarije afkomstig. De aanklager eiste tegen Krasen G., Asen Z. en Alien D. drie jaar cel. Ivelin A. en Boris A. hoorden twee jaar celstraf eisen.

Het OM verdenkt de mannen ervan voor in totaal honderden uit Bulgarije afkomstige personen huur- en zorgtoeslag te hebben aangevraagd, terwijl die mensen daar helemaal geen recht op hadden.

Dat gebeurde door in Bulgarije mensen te ronselen, met busjes naar ons land te brengen en ze daarna in te schrijven op een adres in Nederland. Vervolgens werd een burgerservicenummer aangevraagd en een bankrekening. De verdachten beschikten volgens justitie over de bankpassen. Zo konden ze het geld van de toeslagen incasseren. ‘Aanvragers’ kregen 500 euro contant en gingen daarna terug naar Bulgarije, volgens het OM.

Met de fraude waren miljoenen euro’s gemoeid. De verdachten hebben volgens het OM voor ongeveer 10 miljoen euro aan valse aanvragen ingediend. De fiscus heeft voor ongeveer 5,6 miljoen euro aan toeslagen uitgekeerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen