Tot £20 miljoen boete en 2 jaar gevangenisstraf voor ‘corporate doodslag’

De boetes voor Britse directies en bedrijven die schuldig worden bevonden aan dood door schuld of zelfs doodslag door slechte arbeidsomstandigheden gaan fors omhoog.
In Groot Brittannië wordt de veiligheid en gezondheid van werknemers, net als in ons land, bij wet en regelgeving beschermd. Zo werd de Britse Standaard (BS) 8484 Code of Practice ontwikkeld, in reactie op de groeiende roep om betere arbeidsomstandigheden. In 2007 werd de Corporate Manslaughter Act van kracht, waarmee bedrijven en organisaties strafrechtelijk vervolgd konden worden voor ‘bedrijfsdoodslag’; het ergst denkbare gevolg van manco’s in beleid en uitvoering van de zorgplichten rond veiligheid en gezondheid. 
 
Directieleden van Britse ondernemingen worden dezer dagen gewaarschuwd dat de straffen voor ‘corporate manslaughter’ fors omhoog zullen gaan, tot wel 30 miljoen euro per overtreding. De directieleden zijn nu al persoonlijk aansprakelijk en kunnen tot twee jaar gevangenisstraf krijgen.
 
De Health and Safety Executive, die verantwoordelijk is voor de vervolgingen, zag het aantal aangebrachte zaken in drie jaar verdubbelen tot 52 in 2014. Slechts enkele daarvan eindigden in veroordeling voor corporate doodslag. 
Gerelateerde artikelen