Toshiba getroffen door boekhoudschandaal

Het Japanse technologieconcern Toshiba is getroffen door een boekhoudschandaal. Bij een onderzoek is boekhoudkundig gesjoemel aan het licht gekomen bij infraprojecten, aldus het concern vrijdag.

Als gevolg van de zaak trekt Toshiba zijn resultaatverwachtingen voor het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, in en zal het geen dividend uitkeren. Er wordt nu een derde partij ingeschakeld om extra onderzoek te verrichten.

Ook de resultaten van eerdere boekjaren moeten wellicht herzien worden, zo waarschuwde Toshiba.

Voor het gebroken boekjaar rekende Toshiba overigens op een winst van 120 miljard yen (circa 890 miljoen euro) en een omzet van 6,7 biljoen yen. Het conglomeraat Toshiba maakt onder meer kopieermachines, laptops, harde schrijven, en televisies, maar ook kernreactoren, medische systemen en geheugenkaarten.

Het aandeel Toshiba zakte, sinds het bedrijf op 3 april bekendmaakte dat er een onderzoek liep, in Tokio bijna 6 procent in waarde. Op het feit dat er daadwerkelijk gesjoemel heeft plaatsgevonden konden beleggers nog niet reageren, die mededeling kwam na het sluiten van de beurs in de Japanse hoofdstad.

Het aandeel is echter ook genoteerd in Frankfurt, waar het ruim 15 procent kwijtspeelde. Marktvorsers noemden de zaak negatief voor beleggers en stelden dat ‘een groot concern als Toshiba’ ernstig in verlegenheid is gebracht omdat het prognoses moet intrekken.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen