Top-bankiers in London voelen niets voor persoonlijke aansprakelijkheid

Groot Brittannië introduceert strenge nieuwe wetgeving, met de bedoeling ook individuele managers, verantwoordelijk voor financiële rampen of fraude, te kunnen vervolgen. De internationale bankierslobby lijkt dat stukje ‘verantwoordelijkheid’ nu al met succes te ondermijnen.
Tenminste, de Amerikaanse Citibank denkt dat zij een maas in de wet gevonden heeft, die het mogelijk maakt dat haar Londonse top-bankiers zich geen zorgen hoeven te maken over de strenge banker accountability regelgeving. 
In een interview met de Financial Times claimt de bank dat zij de desbetreffende toezichthouder(s) al lang heeft weten te overtuigen, dat het senior-management van haar Londonse vestiging nooit onder de betreffende Britse wetten zal vallen noch moeten lijden – omdat zij vanuit het VK ‘leiding geven aan een wereldwijd bedrijf met wereldwijde activiteiten’ en daardoor niet voor overtredingen in het UK verantwoordselijk gesteld zouden kunnen worden.
 
De EMEA chief executive van Citibank, Jim Cowles, beweert dat, hoewel de toezichthouders nog niet formeel hebben gezegd het met de bank eens te zijn, hij desalniettemin vol vertrouwen is over de ‘goede afloop’.
De desbetreffende instituten hebben ‘geen commentaar’; maar het idee dat managers van grote ondernemingen opnieuw de dans zullen ontspringen doet al langer de ronde in de City.
 
Gerelateerde artikelen