Top fiscalist KPMG stapt op na beschuldiging van belastingfraude

Opnieuw moest een van de partners van KPMG UK ontslag nemen, nadat bekend werd dat hij vervolgd wordt voor zijn rol in een zaak waarbij investeerders voor miljoenen ponden belasting dachten te ontwijken via investeringen in speelfilms.
Patrick McCoy, tot voor kort “head of investment advice and fiduciary management” bij KPMG UK, is afgetreden, enkele dagen nadat zijn naam genoemd werd als een van de verdachten die vervolgd zullen worden voor belastingfraude.
De Times bericht dat KPMG een en ander bevestigd heeft, althans  medegedeeld dat “een van hun ‘former partners’ afscheid heeft genomen van het kantoor vanwege een onderzoek door HMRC naar zijn “personal tax affairs”.
 
McCoy wordt samen met enkele bankiers uit de City en andere financieel adviseurs beschuldigd van het gebruik van een onderneming, met de Luyendijkiaanse naam van Zeus Partners, om op uiterst ingewikkelde wijze belastingen te ontduiken door te investeren in de productie van speelfilms. Maar inmiddels was “de persoon in kwestie niet langer in dienst van KPMG; en wij stellen met nadruk dat de hele kwestie volstrekt buiten het werk van de partner voor KPMG staat.”
 
Het gaat opnieuw om een belastingschandaal voor KPMG, nadat (onder meer) vorig jaar november  vier senior partners in Noord Ierland gearresteerd werden na een inval in de KPMG-kantoren in Belfast. In ons land verwacht KPMG tenminste € 18,5 mln te moeten betalen aan de belastingdienst in verband met de ontwikkeling van het huidige hoofdkantoor in Amstelveen. De betreffende belastingaanslag is meer dan de € 15,8 mln die als winst werd uitgekeerd aan de partners.
 
In Groot Brittannië doet de Financial Reporting Council ook nog onderzoek naar de rol van KPMG’s in en vóór het faillissement van de bank HBOS in 2008.
 
Gerelateerde artikelen