Top 10 artikelen oktober 2020

De integratie van softwarebedrijven binnen Visma en de nieuwe PE-regeling. Dit lazen accountants in oktober.

10. Ook vierde klacht frauderende ambtenaar treft geen doel
De vierde tuchtzaak van een inmiddels ex-ambtenaar van de gemeente Rotterdam tegen vier accountants die een fraude onderzochten heeft net als de vorige drie klachten geen doel getroffen.

9. John Reynders: 'Overnames van Visma zijn goed voor accountants'
In de afgelopen jaren nam het van oorsprong Noorse softwarebedrijf Visma een hele reeks leveranciers van boekhoud- en ERP-software over. De gevolgen van al die overnames pakken gunstig uit voor accountants, stelt John Reynders, Country Director Visma Benelux. 

8. 'Veel bedrijven moeten NOW-steun waarschijnlijk terugstorten'
Veel bedrijven die in de eerste periode van de coronacrisis NOW-steun hebben ontvangen van de overheid, moeten dat geld waarschijnlijk terugstorten. Dit heeft bestuurder Janet Helder van uitkeringsinstantie UWV aangegeven in een interview met Het Financieele Dagblad. 

7. Waardering accountant 'op drijfzand gebaseerd'
De accountant benadrukte dat hij vanwege zijn financiële deskundigheid is aangezocht, niet in een rol als 'register valuator'.

6. Uurtarief nog de norm bij accountants- en administratiekantoren
21 procent van de kantoren hanteert één prijsmodel (25% vorig jaar), waarvan meer dan 60 procent op uurbasis. 38 procent van de kantoren hanteert 2 prijsmodellen.

5. Accountant van de Fiod moet nu zelf voor de tuchtrechter verschijnen
De Fiod-functionaris die verantwoordelijk is voor de tuchtrechtelijke aanpak van sjoemelende accountants moet zelf voor de tuchtrechter verschijnen. Dit meldt Het Financieele Dagblad.

4. Stratenmaker: 'Hoge belastingaanslagen schuld boekhouder'
Omdat zijn boekhouder hem niet tijdig heeft geïnformeerd en geadviseerd zag hij zich ‘ineens geconfronteerd’ met een ‘enorme belastingschuld’. Dat betoogde een stratenmaker uit het Gelderse Loenen maandagmiddag bij de Accountantskamer.

3. Accountants beboeten medewerkers voor niet naleven regels
Medewerkers van accountantskantoor PwC zijn beboet omdat ze zich niet hebben gehouden aan de regels voor beleggingen.

2. Visma maakt bekend hoe acquisities samengaan
Visma nam de afgelopen jaren meer dan tien softwarebedrijven over. Vandaag presenteerde het bedrijf de integratie-strategie.

1. Webinar nieuwe PE-regeling: 'Puntjes sprokkelen is voorbij'
Een regeling die 'principle based' is, en niet 'rule based': dat is de bedoeling van de nieuwe PE-regeling van de NBA. Al zouden accountants geen accountants zijn als ze niet toch tot heuse regels waren gekomen voor een nieuw systeem voor permanente educatie…