Top 10 artikelen oktober 2018

Welke artikelen konden accountants en administrateurs vooral waarderen de afgelopen maand (oktober, 2018)? Een overzicht met de highlights van AccountantWeek.

1. NBA wil accountant met spoed laten doorhalen
Via een spoedprocedure verzocht accountantsorganisatie NBA om een accountant tijdelijk door te halen. Het is pas de tweede spoedmaatregel in zijn soort die bij de Accountantskamer is aangevraagd.

2. Verschil van 7 ton in waardering aandelen leidt tot tuchtzaak
Een accountant waardeerde de aandelen van een van twee aandeelhouders in een holding op ruim 7 ton negatief… Een andere deskundige kwam op 7 ton positief. Toen brak een juridische strijd uit tussen twee erfgenamen. Het rapport werd tot ontsteltenis van de accountant opeens het middelpunt van een geding tussen twee erfgenamen…

3. De Wwft 2018; hoog op de agenda!?
Op 25 juli 2018 is de Implementatiewet vierde anti-witwasrichtlijn in werking getreden. Hierdoor is de Wwft aangepast.

4. De belastingdienst zoekt u! (fiscalisten en accountants)
De fiscus gaat 4200 fiscalisten, accountants, ict’ers en data-analisten werven. Wat heeft de belastingdienst te bieden? “Durf, initiatief en verantwoordelijkheid nemen”. Dat zijn kerneigenschappen om te kunnen werken bij de Belastingdienst, zegt programmamanager Instroom, Dike Sialino-Keen. Hoe pakt ze dat aan, 4200 fte'ers werven?

5. Zo ziet externe rapportage van de toekomst eruit (5 elementen)
In recente decennia hebben kwartaal- en jaarrapporten hun waarde verloren voor hun voornaamste doelgroep: investeerders.

6. Accountant had ‘wespennest’ moeten mijden
Heeft de accountant goed gehandeld door de opdracht te aanvaarden orde te scheppen in de administratieve chaos van een agrarisch familiebedrijf ‘in ontbinding’? Of heeft hij de situatie daarmee alleen maar verslechterd?

7. Voorzitter EY Accountants gedaagd om 'waarderingsrapport'
Wie daag je als je het niet eens bent met een rapport afkomstig van accountantskantoor EY maar niet ondertekend door een accountant? Volgens het klagende bedrijf GFSF Asset Management moet dat de voorzitter zijn. Het rapport is ingebracht in een gerechtelijke procedure rond de boete van bijna 5 miljoen euro die het bedrijf opgelegd kreeg.

8. Accountants krijgen een nieuwe rol
In Zaken is een van de meest vooruitstrevende accountantskantoor van Nederland en geeft een andere rol aan de accountant.

9. Waarschuwing voor AA die betrokken raakte in strijd tussen moeder en zoon
De accountant die verantwoordelijk was voor de jaarrekeningen van een veeteeltbedrijf heeft een waarschuwing opgelegd gekregen van de tuchtrechter.

10. EY beboet voor overtreding onafhankelijkheidsregels
Door een wettelijke controle te combineren met advies heeft EY de onafhankelijkheidsregels overtreden.

Gerelateerde artikelen