Top 10 artikelen februari 2020

Afgelopen maand trokken een aantal tuchtzaken de aandacht, evenals interviews met prominenten uit de Accountantskamer en fraude-expert Peter Schimmel.

De 10 best gelezen artikelen van Accountantweek in februari 2020:

10. Verplichte aanschaf eHerkenning door Tweede Kamer
Afgelopen dinsdag, 18 februari, heeft de Tweede Kamer de Wet digitale overheid aangenomen. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren. Deze Wet digitale overheid regelt het veilig en betrouwbaar inloggen.

9. Lichtvaardig lenen eigen BV fiscaal afgestraft door Rechtbank
Lenen van je eigen BV is een nationale sport geworden: vrijwel elke dga doet eraan mee en lange tijd heeft de Belastingdienst er opvallend weinig aandacht aan besteed. Zo weinig dat de spelregels hiervoor nauwelijks meer bekend zijn, terwijl die op hoofdlijnen al meer dan 50 jaar geleden zijn bepaald in de vorm van wetgeving en jurisprudentie. De uitspraak van de Rechtbank Den Haag van januari 2020 maakt nog eens duidelijk dat al te lichtvaardig ‘lenen’ van de eigen BV fiscaal wordt afgestraft. 

8. 'Onvoldoende onderzoek na verdenking van fraude'
Een van de directeuren van de Koninklijke Vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) wees de controlerend accountant op mogelijke gevallen van fraude. De accountant deed extra onderzoek, maar was dat genoeg? Die vraag stond centraal in een tegen hem ingediende tuchtklacht.

7. 'Accountants zijn net keepers, wat fout gaat staat centraal'
De Accountantskamer beoordeelt sinds 2009 klachten over accountants ten aanzien van de uitoefening van hun beroep. Met het tienjarige bestaan van de Accountantskamer als aanleiding, publiceert AccountantWeek een tweeluik over de effectiviteit van het tuchtrecht. In deel 2 is het woord aan advocaat Jan Garvelink.

6. Uitstel voor ondernemers om eHerkenning aan te schaffen
Omdat nog niet elke ondernemer over eHerkenning beschikt, geeft de Belastingdienst 24.000 ondernemers die zelf hun loonaangifte doen via de site van de Belastingdienst uitstel tot 1 juli 2020. 

5. Peter Schimmel over bestrijding fraude: 'Geen taak voor accountant, maar CFO'
Peter Schimmel vertrekt na bijna 10 jaar bij Grant Thornton Valuation, Investigation & Dispute Services per 1 mei aanstaande. Schimmel is partner bij het accountantskantoor en wordt in zijn huidige functie opgevolgd door Yvonne Vlasman, die per 1 maart bij Grant Thornton in dienst treedt. Schimmel stuurt bij Grant Thornton nu nog een kernteam van forensisch accountants en forensisch IT/e-discovery deskundigen aan. AccountantWeek interviewde hem over zijn visie op een veelbesproken onderwerp binnen de accountancy: fraude. 

4. Uitbater strandpaviljoens beticht RA van misleiden rechtbank
Een RA uit Noord-Holland heeft de rechtbank in Alkmaar misleid door tijdens een civiele procedure niet de waarheid te vertellen over zijn rol in een dispuut met een van zijn klanten, een exploitant van twee strandpaviljoens en een aantal strandhuisjes in diezelfde provincie.

3. Sandra Schreuder, Accountantskamer: 'Je kunt altijd je opdracht teruggeven'
Accountants liggen nog steeds onder vuur, blijkt uit recente rapporten van de Monitoring Commissie Accountancy (MCA) en de Commissie Toekomst Accountancysector (CTA). Sandra Schreuder is sinds 1 januari de nieuwe voorzitter van de Accountantskamer. Hoe kijkt zij aan tegen deze kritiek? En, wat kan het tuchtrecht hierin betekenen? Deel 1 van een tweeluik over 10 jaar Accountantskamer.

2. Fiscus stopt zonder waarschuwing voorlopige teruggave
De Belastingdienst heeft de voorlopige belastingteruggave van 124.000 mensen stopgezet. Zij kregen daar pas rond de jaarwisseling of zelfs medio januari een brief over. Het besluit scheelt deze mensen vaak honderden euro's per maand, en is waarschijnlijk in duizenden gevallen ook nog onterecht. 

1. Waarschuwing voor RA wegens fout medewerkster
De Accountantskamer heeft een RA een waarschuwing opgelegd wegens een ‘catastrofale fout’ – dixit: klager – van een medewerkster. Zij houdt de accountant daarvoor verantwoordelijk.