Toezichthouder Bank of England stelt NED’s persoonlijk aansprakelijk

Non-executive directors (NEDs) in het bank- en verzekeringswezen in Groot Brittannië vallen voortaan ook onder het aansprakelijkheidsregime van de PRA en de FCA van de Bank of England.
De Prudential Regulation Authority en de Financial Conduct Authority, beide onderdeel van toezichthouder Bank of England, stellen strikter regelgeving voor met betrekking tot de persoonlijke aansprakelijkheid van senior managers, die via gedrag of beslissingen het voortbestaan van banken en verzekeraars in gevaar brengen, dan wel de belangen van hun klanten zouden kunnen schaden.
 
Eerder al kwam de PRA met haar vernieuwde Senior Managers’ Regime (SMR), dat aansprakelijkheden in de bankensector regelt en het Senior Insurance Managers’ Regime (SIMR) dat daarvan licht afwijkt. 
Senior-bankmanagers kunnen strafrechtelijk vervolgd worden, indien zij nalaten redelijke stappen te ondernemen tegen non-compliant activiteiten van hun bank. Zo ver gaat de SIMR nog niet. 
 
De PRA bevestigt nu dat zowel de SMR als de SIMR ook gelden voor de volgende NED’s of non-executive directors: voorzitter van de Board, senior independent director, de voorzitters van het risk committee, van de auditcommissie en van de commissie Beloningsbeleid.
 
De personen die de bovengenoemde rollen in een organisatie vervullen zullen ‘onderhevig zijn aan alle aspecten van genoemde regimes, inclusief goedkeuring van hun benoeming, de gedragsregels van FCA en PRA en de ‘presumption of responsibility’ die hen per definitie verantwoordelijk maakt voor hun domein. 
 
Gerelateerde artikelen