Tesco neem na 32 jaar afscheid van PwC

De Britse supermarktketen Tesco beëindigt na 32 jaar de relatie met controlerend accountant PwC in het kielzog van het boekhoudschandaal van 263 miljoen pond. Tesco gaf geen reden voor de breuk met PwC, anders dan dat het om een reguliere aanbesteding gaat. Wel meldde Tesco dat in goed overleg was afgesproken dat PwC niet zou meedingen naar een nieuw contract.

De supermarktketen kwam vorig jaar negatief in het nieuws nadat het zijn winstverwachtingen meerdere malen terugschroefde. Ook kreeg het te maken met een boekhoudschandaal. In januari kondigde het bedrijf al aan dat de kosten met honderden miljoenen pond zouden worden teruggebracht. Naar verluidt kost dat duizenden werknemers hun baan.

De raad van bestuur van Tesco heeft Deloitte voorgedragen als nieuwe boekhouder. 

In september 2014 liet Tesco weten voor de eerste helft van dat jaar een veel te hoge winstverwachting te hebben afgegeven. Die overschatting bedroeg 263 miljoen pond (332 miljoen euro). Eind 2014 werd bekend dat de Britse toezichthouder de Financial Reporting Council (FRC)  ook de rol van PwC in het boekhoudschandaal rond Tesco onderzoekt. Bekeken wordt hoe de jaarrekeningen over de afgelopen vier jaar zijn vastgesteld en gecontroleerd. PwC is al sinds 1983 de vaste externe accountant bij Tesco.

 

Gerelateerde artikelen