‘Te laat betalen van rekeningen schaadt bedrijfsleven’

Rekeningen worden nog altijd vaak opzettelijk te laat betaald. Dat schaadt het bedrijfsleven en de economie. Dit meldt incassobureau Intrum Justitia donderdag op basis van onderzoek onder Nederlandse bedrijven voor het European Payment Report.

De gevolgen van lange betalingstermijnen zijn inkomstenverlies (47%), liquiditeitsproblemen (49%), rem op de groei (36%) en zelfs vacaturestops (30%).  Volgens Intrum Justitia worden rekeningen vaak opzettelijk te laat betaald door bedrijven, vooral vanwege een inefficiënte administratie (70%).

Andere redenen voor bedrijven om laat te betalen zijn geschillen over de geleverde dienst of product (22%), financiële problemen (60%). Snellere betaling zou voor extra banen zorgen. 26% van de bedrijven geeft namelijk aan nieuw personeel aan te kunnen nemen, als betalingstermijnen korter zouden zijn.

Bedrijven zetten elkaar ook onder druk om langere betalingstermijnen af te dwingen. 43% van de bedrijven geeft aan gevraagd te zijn een langere betalingstermijn te aanvaarden dan waar ze zich comfortabel bij voelen. Dit speelt het meest bij het MKB. 63% van de bedrijven geeft aan door een MKB-bedrijf gevraagd te zijn een langere betalingstermijn te accepteren, bij 48% ging het om een verzoek van een grote onderneming/multinational bij 11% om een overheidsinstantie.
 
Het European Payment Report 2015 is gebaseerd op onderzoek dat tegelijkertijd in 29 Europese landen is uitgevoerd, tussen februari en april 2015. In dit rapport verzamelt Intrum Justitia gegevens van duizenden bedrijven in Europa om inzicht te krijgen in hun betalingsgedrag en financiële gezondheid.

Gerelateerde artikelen