Tal van private equity-bedrijven azen op Grant Thornton UK

Grote private equity-bedrijven tonen interesse in de Britse tak Grant Thornton

Private equity-bedrijven verdringen zich om de Britse landenfirma van Grant Thornton. De belangstelling is ontstaan nadat het accountants- annex advieskantoor zichzelf in de etalage zette afgelopen zomer.

  • Carlyle, Blackstone en anderen overwegen bod op Grant Thornton UK.
  • New Mount Capital wil Britse, Ierse en Amerikaanse takken samenvoegen.
  • Partners van Grant Thornton kunnen deal compliceren door regelgeving.

De Financiale Times noemt Carlyle, Blackstone, Permira, CVC Capital Partners, Cinven en Bridgepoint als mogelijke kopers. De tak van het internationale accountants- annex advieskantoor zou één tot anderhalf miljard pond waard zijn. De omzet van afgelopen boekjaar betrof 654 miljoen pond, met een operationele winst van 146 miljoen pond. Het verkoopproces wordt geleid door Rothschild.

Landenfirma’s worden gebundeld

Ook New Mount Capital overweegt een bod, een private equit-bedrijf dat al een deal heeft gesloten met de Amerikaanse tak van Grant Thornton. Komende maand moet er een formeel bod uitbrengen. New Mount Capital zou de activiteiten van Grant Thornton in Engeland, Ierland en de VS willen samenvoegen in één bedrijf. [Artikel gaat verder na de volgende alinea] 

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, informeer dan de redactie voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

 

Overigens is het nog lang niet zeker dat een van de liefhebbers ook werkelijk een bod gaan uitbrengen op Grant Thornton UK. Het Britse kantoor weigert sowieso een deal waarbij de accountancy zou worden buitengesloten. Grant Thornton zegt een multidisciplinair bedrijf te willen blijven.

Partners als blokkade voor een deal

Een probleem bij een eventuele deal kan zijn dat de partners van Grant Thornton de belangrijkste aandeelhouders zijn. Volgens de Britse regelgeving moeten auditkantoren voor het grootste deel in handen zijn van opgeleide accountants, wat betekent dat elke private equity-deal waarschijnlijk zou betekenen dat Grant Thorntons auditpraktijk moet worden afgeschermd.

Grant Thornton is eerder al gestopt met het controleren van “entiteiten van openbaar belang”, vergelijkbaar met OOB-bedrijven in Nederland. De betrokkenheid van private equity bij de Britse accountantssector is minder uitgebreid dan in de VS, waar binnenlandse accountantskantoren groter zijn. Maar dergelijke interesse neemt toe in Groot-Brittannië, vooral onder kleinere bedrijven.

Accountantkantoren kunnen overnamedruk verwachten

Gerelateerde artikelen