Syntrus Achmea stopt met dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen

Pensioendienstverlener Syntrus Achmea stopt met zijn dienstverlening aan bedrijfstakpensioenfondsen (bpf). Dat bevestigde een woordvoerder van moederbedrijf Achmea donderdag na berichtgeving door De Telegraaf. Dat daarbij uiteindelijk ontslagen zullen vallen, lijkt volgens hem evident. Over aantallen kon hij zich desgevraagd nog niet uitlaten.

Volgens Syntrus Achmea passen bpf niet in het bedrijfsmodel dat Achmea voor ogen heeft. Anders dan bijvoorbeeld ondernemings- en beroepspensioenfondsen staan bpf vooral bekend om de vele uitzonderingen. “Wil je de bedrijfsvoering vereenvoudigen, dan passen deze fondsen niet in het systeem”, aldus de zegsman.

Bij het onderdeel werken enkele honderden mensen. Waar Achmea stopt met bpf, zijn er andere onderdelen waar groei wordt voorzien. Daar is naar verwachting ook extra personeel nodig.

De gevolgen voor de medewerkers van Syntrus Achmea Pensioenbeheer worden na de afstemmingsronde duidelijk. Momenteel zijn bij Syntrus Achmea zo'n twintig bpf onder beheer. Van een zevental loopt het contract af per 1 januari en ook de overige bpf zullen de komende jaren worden afgebouwd. Dit zal naar verwachting nog tot na 1 januari 2019 duren alvorens de stekker definitief uit het onderdeel is.

Vakbonden FNV en CNV voorzien het ontslag van honderden werknemers. “Het is een ingrijpende keuze van Achmea, die veel onrust geeft", aldus CNV. “Niet alleen bij de bijna duizend werknemers bij Syntrus, maar ook bij de bedrijfstakpensioenfondsen. Zij moeten straks allemaal op zoek naar een nieuwe pensioenuitvoerder."

Vakbond FNV zegt zich daarbij hard te zullen maken voor een goed sociaal plan en het behoud van zo veel mogelijk banen. Achmea wist volgens FNV al tijden dat de dienstverlening naar pensioenfondsen niet naar tevredenheid verliep. “Door dit te negeren, zijn nu de medewerkers de grootse verliezers", zo stelt de bond.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen