Superrijken betalen steeds minder belasting

Zoveel mogelijk vermogen in box 2 om belasting te ontwijken.  

De fiscus ziet 'gelaten' toe op de trucjes die superrijke Nederlanders gebruiken om belastingen te ontlopen, schrijft Follow the Money op basis van een onlangs openbaar gemaakt memo van het ministerie van Financiën.

De ambtenaren geven aan dat sinds 2001 de belastingdruk van ondernemers gedaald is ten opzichte van die van werknemers. Die scheefgroei hangt samen met de indeling van de belastingheffing in drie boxen en dan met name in box 2. Daarin wordt het 'aanmerkelijk belang' van eigenaren van ondernemingen ondergebracht.

Voor dividend geldt een belastingtarief van net geen 27 procent, maar vermogen dat in bedrijven zit wordt niet jaarlijks belast. Vermogen op de rekening of in aandelen valt in box 3 en daarover wordt wel jaarlijks belasting geheven. Sinds 2017 kiezen superrijken er daarom voor om zoveel mogelijk vermogen in die box 2 onder te brengen. Dat doen ze bijvoorbeeld door een speciale bv op te richten die hun geld belegt. Daar kunnen ze onbelast geld uithalen of leningen van krijgen die hun vermogen in box 3 bovendien verlagen.
 

Gerelateerde artikelen