Stijging commerciële verzekeringspremies zwakt af

In het derde kwartaal van 2021 stegen de premies van commerciële verzekeringen wereldwijd met 15%. Dit blijkt uit de Global Insurance Market Index van risicoadviseur Marsh. 

Hoewel dit het zestiende achtereenvolgende kwartaal is waarbij een stijging plaats vond, zwakt die stijging nu langzaam af. De piek in prijsstijging vond in het vierde kwartaal van 2020 plaats met 22%. In het tweede kwartaal was de stijging 15%, gelijk aan de stijging in het derde kwartaal. 

De afzwakking van de prijsstijgingen wordt veroorzaakt door een langzamer stijgingspercentage van eigendomsverzekeringen en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekeringen. Met een samengestelde prijsstijging van 27% (28% in Q2 2021) voert het Verenigd Koninkrijk samen met de Pacific regio met een samengestelde prijsstijging van 17% (23% in Q2 2021) de wereldwijde samengestelde premies aan. Het stijgingspercentage in Azië was 6%, in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 2%, en 10% in Continentaal Europa, een daling van 3% ten op zichte van Q2. De enige uitzondering was de VS, waar de tarieven met 14% stegen (12% in Q2 2021), als gevolg van aanzienlijke stijgingen van de premies voor cyberverzekeringen en een stijging van de premies voor eigendommen- en ongevallen verzekeringen.

Premies cyberverzekeringen wijken af

De premies van cyberverzekeringen blijven afwijken van de dalende trend. In de VS stegen de premies met 96% (56% in Q2 2021) en met 73% in het Verenigd Koninkrijk (35% in Q2 2021). Deze stijging wordt veroorzaakt door de frequentie en ernst van ransomware-claims.

Wereldwijd stegen de prijzen voor vastgoedverzekeringen gemiddeld met 9% (12% in Q2 2021). De premies voor ongevallenverzekeringen stegen gemiddeld 6%, gelijk aan de voorgaande twee kwartalen. De premies in financiële en professionele verzekeringen kenden met 32% opnieuw de grootste stijging; in het voorgaande kwartaal was die 34%.
 

Gerelateerde artikelen