Stichting daagt banken om te hoge oversluitboetes

De stichting Oversluitclaim start een juridische procedure tegen banken wegens te hoge oversluitboetes voor hypotheken. Volgens de stichting is de afgelopen twintig jaar bijna 5 miljard euro te veel geïnd, waarmee bijna iedereen die een hypotheek heeft of heeft gehad is benadeeld.

De stichting rekent voor dat klanten gemiddeld 15 procent te veel aan boete hebben betaald. Dat komt neer op bijna 3500 euro per hypotheek.

“Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was”, aldus Oversluitclaim. “Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest.”

De stichting roept woningbezitters met een hypotheek die hun schade vergoed willen zien op om zich achter de claim te scharen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt in een reactie op de aangekondigde procedure dat het aan banken zelf is om het boetebedrag te berekenen bij het oversluiten van een hypotheek. “Daarover kan de NVB geen uitspraak doen. Uitgangspunt is wel dat deze berekening voor de klant zo transparant mogelijk moet zijn”, aldus de NVB.

Toezichthouder AFM brengt momenteel in kaart hoe banken de vergoeding berekenen. Banken werken daar aan mee. De NVB wacht de uitkomsten daarvan af.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen