SRA boos op NBA om brief aan accountantskantoren

NBA beschuldigd van het inpikken van bevoegdheden en zeggenschap
De accountantsorganisatie SRA heeft het aan de stok met collega-organisatie NBA. Aanleiding is een brief over examenfraude die de NBA vorige week verstuurd naar reguliere vergunninghouders met drie of meer medewerkers cq partners. SRA is boos dat de NBA hiermee op het terrein van SRA komt. Het betreft hier met name SRA-leden, stelt de woendende SRA.
  • Kleine accountantskantoren hebben vorige week een brief van de NBA gehad over examenfraude
  • Daarin geeft de NBA aan hoe de kleine kantoren maatregelen moeten nemen tegen deze fraude
  • Accountantsorganisatie SRA is hier boos over, omdat zij gaat over de kleine kantoren
  • NBA moet binnenkort tekst en uitleg geven over de bemoeienis met SRA-kantoren
SRA roept daarvoor de NBA op het matje. De openlijke beschuldiging luidt dat de NBA via de kleine kantoren meer zeggenschap en verordenende bevoegdheden probeert te verkrijgen. Daarnaast stelt SRA vragen bij  het schrijven aan reguliere vergunninghouders die een compleet andere interne dynamiek, structuur, aansturing en cultuur hebben dan OOB-accountantsorganisaties.
In de gewraakte brief roept de NBA de kleine kantoren op om maatregelen te nemen die examenfraude voorkomen. Daarnaast vraagt de NBA deze kantoren om intern onderzoek te doen naar fraude bij toetsingen, in het geval het vermoeden bestaat dat daarvan sprake is (geweest) binnen de accountantsorganisatie. SRA hekelt ook de reikwijdte van de brief, bijvoorbeeld over de geboden onderzoekstijd die de NBA heeft aangegeven.

Vorig jaar heeft SRA bij de leden leden aangedrongen om prikkels tegen te gaan die kunnen leiden tot elke ongewenste praktijk. Ook de SRA-Reviewcommissie heeft het onderwerp examenfraude nadrukkelijk meegenomen tijdens ontwikkelingsgesprekken en kwaliteitstoetsingen, aldus een getergde SRA.

SRA stelt dat de wettelijke kaders duidelijk zijn, “evenals de verantwoordelijkheden en rollen die actoren binnen de accountancysector hebben. Deze behoeven geen verandering.”

“We stellen dan ook voor om het aanjagen en stimuleren van het segment van reguliere vergunninghouders te laten bij de actoren die daarvoor vanuit het oogpunt van doelmatigheid en effectiviteit het beste geëquipeerd zijn.”

Gerelateerde artikelen